China blijft een belangrijke, maar onzekere factor in de wereldeconomie. Het land staat voor aanzienlijke demografische uitdagingen als gevolg van het vroegere eenkindbeleid, wat leidt tot een snellere vergrijzing dan in veel andere landen. Dit resulteert in een toenemende druk op de werkende bevolking om een groeiend aantal gepensioneerden te ondersteunen.
De vastgoedsector in China vertoont tekenen van overcapaciteit, grotendeels veroorzaakt door jarenlange intensieve investeringen van particuliere spaarders. De resulterende daling van vastgoedprijzen heeft een negatief effect op banken en de bouwsector en remt de consumentenbestedingen.
Ondanks deze uitdagingen zijn er positieve signalen. De Chinese overheid heeft stimuleringsmaatregelen aangekondigd, en recente prestaties op de financiële markten en in de grondstoffenprijzen zijn bemoedigend. Voor 2025 wordt een gemiddelde economische groei van 4,5% verwacht, wat robuust is naar mondiale maatstaven, maar beneden trend voor het land.
Verenigde Staten: Consumentenbestedingen en monetair beleid
De Amerikaanse consument, verantwoordelijk voor 18% van de wereldwijde economische activiteit, vertoont tekenen van vertraging na een sterke groei in 2024. De toename van creditcardschulden en het aantal wanbetalingen wekt zorgen over de duurzaamheid van de consumentenbestedingen in 2025. Gezien het hoge niveau van de overheidsschuld lijken omvangrijke additionele fiscale stimuleringsmaatregelen onwaarschijnlijk. De markt heeft deze factoren verwerkt in een gematigde groeiverwachting van 1,8% voor 2025. De Federal Reserve heeft, ondanks een inflatie boven de 2% en historisch lage werkloosheid, een ruimer monetair beleid ingezet met een recente renteverlaging van 0,5% (naar 5%). Verdere verlagingen worden verwacht om de economische groei te stimuleren.
Europa: Economische herstructurering en groeiuitdagingen
Europa’s aandeel in de wereldwijde economische activiteit is de afgelopen jaren gedaald van 20% naar 14%. Als reactie hierop heeft de EU voormalig centralebankpresident Mario Draghi aangesteld als adviseur, die 150 aanbevelingen heeft gepresenteerd om de Europese economie te revitaliseren.
Met lage investeringsgroei en stagnerende consumentenbestedingen wordt voor Europa een bescheiden groei van 1,3% verwacht in 2025. De Europese Centrale Bank heeft, in lijn met de Federal Reserve, ook 0,5% aan renteverlaging doorgevoerd (naar 3,5%).
Winstgroeiverwachtingen en marktwaarderingen
In contrast met de gematigde economische groeivooruitzichten staan opvallend positieve gemiddelde winstgroeiverwachtingen voor beursgenoteerde bedrijven. Voor de MSCI China index wordt een winstgroei per aandeel van 12% verwacht, voor de S&P 500 16%, en voor de Eurostoxx 600 9%.
Dit contrast kan deels worden verklaard door:
- Winstgroei is een nominaal cijfer, terwijl economische groei voor inflatie wordt gecorrigeerd. De inflatie in deze regio’s ligt tussen 2-3%.
- Aandeleninkopen, vooral populair in de VS, verhogen de winst per aandeel. Voor de S&P 500 bedraagt het “inkooprendement” ongeveer 2%.
- Bedrijven realiseren hogere winstmarges door schaalvoordelen en automatisering, een trend die naar verwachting zal doorzetten.
Conclusie en vooruitzichten
De verwachte winstgroei is aanzienlijk hoger dan de onderliggende economische groei in de verschillende regio’s, zelfs rekening houdend met bovengenoemde factoren. Deze winstgroeiverwachtingen hebben geleid tot hogere waarderingen van aandelen, met name in de VS waar de koers-winstverhouding bovengemiddeld is.
De markten anticiperen op verdere renteverlagingen van meer dan een procentpunt in zowel de VS als Europa over de komende 12 maanden, ondanks dat de kerninflatie boven de doelstellingen van de centrale banken blijft. Deze factoren dragen bij aan een complex economisch landschap voor 2025, waarin zorgvuldige navigatie en continue evaluatie van cruciaal belang zullen zijn voor beleggers en beleidsmakers.
Obligaties en liquiditeiten – Rentes zijn gedaald in reactie op dalende inflatiecijfers en doorgevoerde renteverlagingen van de centrale banken. Wij blijven terughoudend met renterisico omdat de premie voor langere looptijden niet aantrekkelijk is en vanwege de forse verwachte rentedaling die de financiële markten “inprijzen”. Recente aankopen worden wel gekenmerkt door langere looptijden om de gemiddelde looptijd te handhaven. Wij prefereren kredietwaardige bedrijfsleningen boven overheidsobligaties vanwege de gunstige premie.
Zakelijke waarden – Wij hebben de aandelenweging licht teruggebracht, maar blijven op neutraal tot licht onderwogen niveau belegd in aandelen. De eerdergenoemde hoge gemiddelde waardering van aandelenmarkten wordt sterk gedragen door aandelen van een geconcentreerd aantal zeer grote individuele ondernemingen. Wij wijken bewust af van het marktgemiddelde en hebben vertrouwen dat de selectie aandelen in de Laaken portefeuilles een acceptabele waardering heeft voor de winstgroei die wij verwachten. De recente toevoeging van het hierna besproken TD SYNNEX is een voorbeeld van een goed gepositioneerde onderneming die tegen een aantrekkelijke waardering handelt.
Edele metalen – Deze beleggingscategorie heeft sinds begin dit jaar het beste rendement behaald. De goudpositie is procentueel toegenomen door de marktbewegingen, deze hogere allocatie wordt gehandhaafd als verzekering voor het aanhoudend geopolitiek risico.