Alle outlooks

Beleggingsvooruitzichten tweede kwartaal 2025

"We're entering the most disruptive phase of trade since the Great Depression. Or not. We just don’t know."

- Richard E. Baldwin, professor of international economics at IMD Lausanne, maart’25

Na twee bijzonder sterke beursjaren is 2025 van start gegaan met een andere toon. In het eerste kwartaal daalde de wereldwijde aandelenmarkt (MSCI All-Country World Index in euro’s) met 4%. Nieuwe geopolitieke spanningen, verrassende technologische ontwikkelingen en uiteenlopende centrale bankkoersen zorgden voor extra onzekerheid. In deze vooruitblik bespreken we de belangrijkste trends en hoe Laaken hierop inspeelt.

AI-verrassing uit China zet druk op gevestigde namen

Waar de VS tot voor kort werd gezien als het centrum van AI, kwam daar recent verandering in. Het Chinese bedrijf Deepseek introduceerde een AI-chatbot die minstens zo goed presteert als Amerikaanse varianten zoals ChatGPT. Opmerkelijk is dat Deepseek dit doet met twee generaties oudere Nvidia-chips, vanwege exportrestricties.

Hierop rijst de vraag: is het wel nodig om miljarden uit te geven aan Nvidia’s nieuwste, dure chips? Techbedrijven plannen in 2025 meer dan $300 miljard aan AI-investeringen – maar de efficiëntie van deze uitgaven wordt opnieuw tegen het licht gehouden.

Voor Laaken betekende deze ontwikkeling een heroverweging van onze positie in Nvidia. Twee risico’s die wij eerder al signaleerden – de sterke afhankelijkheid van Big Tech (goed voor 50% van de omzet) én mogelijke technologische disruptie – werden gelijktijdig urgenter. We besloten daarom onze bescheiden positie in het aandeel te verkopen.

Geopolitieke volatiliteit: Trump’s terugkeer en de impact op markten

Sinds het begin van 2025 is er één constante: onzekerheid rond het beleid van president Trump. Terwijl Amerikaanse aandelen fors daalden, stegen de koersen in Europa en Azië.

Trump’s beleid is grillig en wisselvallig. Binnen enkele weken kondigde hij importtarieven aan op goederen uit de EU, China, Mexico en Canada – sommige daarvan werden binnen een dag alweer ingetrokken. Later volgden nieuwe dreigementen over champagne, auto’s en andere Europese producten.

Ook binnenlands leidt Trump’s beleid tot beroering. Hij gaf Elon Musk de leiding over het nieuwe “Department Of Government Efficiency” (DOGE), met als doel €1 biljoen aan overheidsuitgaven te schrappen. Overheidsinstellingen zoals USAID werden al ontmanteld. Ambtenaren kregen te horen dat wie niet wekelijks verantwoording aflegt, automatisch ontslagen is.

De rechtsstaat komt onder druk te staan: bepaalde media worden uitgesloten van het Witte Huis en tegenstanders van Trump worden onderwerp aan juridische onderzoeken.

Opmerkingen over het “opnemen” van Groenland en Canada als onderdeel van de VS, en een hard uitgesproken oordeel over Oekraïne tijdens een livegesprek met president Zelensky, leidden tot scherpe reacties vanuit Europa. Meerdere Europese landen spraken zich direct uit ter ondersteuning van Oekraïne. De geopolitieke spanningen leidden tot een versnelling in de verhoging van Europese defensiebudgetten.

Voor markten betekent deze instabiliteit vooral onzekerheid. Omdat het nauwelijks mogelijk is om dit beleid concreet te voorspellen, houden wij rekening met bredere gedragslijnen: Trump sluit graag deals waarna eerdere dreiging meevalt en hij laat de aandelenmarkt liever niet structureel onder druk komen.

Europa zoekt toenadering – en Duitsland investeert fors

Terwijl de VS zich lijkt terug te trekken op het wereldtoneel, ontstaat binnen Europa juist een nieuwe samenwerkingsurgentie. De steun voor anti-EU partijen neemt af, en er ontstaan initiatieven voor sterkere politieke én economische integratie.

Tegelijkertijd lanceerde Duitsland een ambitieus infrastructuurplan – een duidelijke koerswijziging ten opzichte van de eerder dominante focus op begrotingsdiscipline. De details van dit plan en de beleggingsimplicaties bespreken we in de sectie “Individuele Posities”.

Tegengestelde koers bij centrale banken

De Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve bewegen zich in verschillende richtingen. De ECB hint op renteverlagingen in de loop van het jaar, terwijl de Fed juist een pauze heeft ingelast.

Beide regio’s kampen met een kerninflatie van rond de 3%, maar de context verschilt. In Europa kunnen de Duitse overheidsuitgaven leiden tot stijgende lange rentes. In de VS is er sprake van een spanningsveld tussen oplopende kosten en een dalend consumentenvertrouwen, mede veroorzaakt door ontslagen binnen overheidsdiensten.

Ondanks de geopolitieke onzekerheid blijven de economische vooruitzichten in de VS voorlopig positief. Veel institutionele beleggers hebben hun blootstelling aan Amerikaanse aandelen al afgebouwd, waardoor risico’s deels zijn ingeprijsd.

Positionering van onze portefeuilles

  • Obligaties – Onze obligatieportefeuilles hebben een relatief korte looptijd. Hierdoor zijn de waardedalingen bij stijgende rentes beperkt gebleven. We blijven alert op verdere renteontwikkelingen, met name in Europa.
  • Aandelen – We zijn licht onderwogen in aandelen, vooral vanwege de instabiliteit in de Verenigde Staten. Toch blijven we vertrouwen houden in onze aandelenselectie, die recent goede resultaten liet zien. We blijven gefocust op bedrijven met solide fundamenten en voorspelbare kasstromen.
  • Edele metalen – Onze goudpositie blijft gehandhaafd. Goud biedt bescherming in tijden van geopolitieke spanning. We kiezen er echter voor deze positie niet te vergroten, vanwege de reeds sterk opgelopen goudprijs.

Meer outlooks

Beleggingsvooruitzichten eerste kwartaal 2025

Na twee sterke jaren voor aandelen zijn beleggers terughoudend voor 2025. Amerikaanse particuliere beleggers zijn dat zeker. De AAII-sentimentindex laat zien dat slechts 35% positieve rendementen verwacht in de komende zes maanden. In plaats van uit de beurs te stappen, zoeken wij bij Laaken continu naar kansen binnen een breed aandelen en obligatie universum.

Beleggingsvooruitzichten vierde kwartaal 2024

Met het einde van 2024 in zicht, richt het investment committee zich op de lange termijn economische groei en marktverwachtingen voor 2025. Deze analyse concentreert zich op drie cruciale economische regio’s, gevolgd door een beoordeling van de winstgroeiverwachtingen en waarderingen in de financiële markten.

Beleggingsvooruitzichten derde kwartaal 2024

Dit kwartaalbericht wordt kort ingegaan op de economische ontwikkelingen en inflatie in de belangrijke regio’s voor onze portefeuilles en uitgebreider op de positionering binnen de beleggingscategorieën obligaties, aandelen en edele metalen. Daarbij bespreken wij de relatieve rendementen ten opzichte van het marktgemiddelde.

Beleggingsvooruitzichten tweede kwartaal 2024

Na een sterk 2023, stegen de aandelenmarkten verder door in 2024. De MSCI World aandelenindex steeg met 10.9% in het eerste kwartaal van 2024. Obligaties hadden gemiddeld een licht negatief rendement vanwege rentestijging. De aandelenselectie van Laaken bleef licht achter bij het marktgemiddelde, maar de obligatieselectie presteerde beter. Wij gaan dit kwartaal verder in op inflatie en de vertaling naar ons beheer.

Beleggingsvooruitzichten eerste kwartaal 2024

Na een zwak 2022 waarin aandelen en obligaties daalden, herstelden markten in 2023 sterk. De MSCI World aandelenindex sloot 2023 af met een stijging van 18.9%. De Bloomberg Barclays Euro Aggregate obligatie-index steeg 7.2% De effectenselectie van Laaken genereerde daarboven additioneel rendement.

Beleggingsvooruitzichten vierde kwartaal 2023

Als het tweede kwartaal gekenmerkt werd door “Kunstmatige intelligentie”, werd het derde kwartaal gekenmerkt door het woord: “Obesitas”. De implicaties van Novo Nordisk’s nieuwe obesitas medicijn, WeGovy, raasde als een wervelwind door de medische sector.