Alle outlooks

Beleggingsvooruitzichten eerste kwartaal 2025

"Na twee sterke jaren voor aandelen zijn beleggers terughoudend voor 2025. Amerikaanse particuliere beleggers zijn dat zeker. De AAII-sentimentindex laat zien dat slechts 35% positieve rendementen verwacht in de komende zes maanden. In plaats van uit de beurs te stappen, zoeken wij bij Laaken continu naar kansen binnen een breed aandelen en obligatie universum."

"Remember there is no such thing as an unrealistic goal, just unrealistic time frames."

- US President-elect Donald Trump

De beurzen hebben in 2024 opnieuw laten zien hoe moeilijk het is om nauwkeurige voorspellingen te doen. Waar analisten eind 2023 negatieve rendementen verwachtten, steeg de MSCI World Index in euro’s uiteindelijk met 26%.

Terugblik en leren van de cijfers

Na twee sterke jaren voor aandelen zijn beleggers terughoudend voor 2025. Amerikaanse particuliere beleggers zijn dat zeker. De AAII-sentimentindex laat zien dat slechts 35% positieve rendementen verwacht in de komende zes maanden.

Laaken focust op de lange termijn. Bank of America liet in 2023 zien dat sinds 1930, de Amerikaanse beurs een cumulatief rendement heeft gerealiseerd van 22.000%. Indien een investeerder echter elk decennium de beste 10 dagen miste, reduceert het totaalrendement tot 57%. Dat neemt niet weg dat schommelingen in bedrijfsresultaten of sentiment kunnen leiden tot dalingen. In plaats van uit de beurs te stappen, zoeken wij bij Laaken continue naar kansen binnen een breed aandelen en obligatie universum.

Langere termijn: waardering en schommelingen

In 2024 hebben wij de weging van duurdere aandelen structureel gereduceerd. Onze aandelenportefeuille handelt op een gemiddelde verwachte koers/winst-ratio (waardering) van 21x, in lijn met het historisch gemiddelde van de Laaken portefeuille. De MSCI World aandelenindex handelt op een verwachte koers/winst-ratio van 18x, dat is 13% boven het gemiddelde van de index. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt vanwege de grote tech aandelen die een hoge koerswinstverhouding en een zware weging in de index hebben. Onze portefeuille wordt gekenmerkt door hogere waardering vanwege de focus op kwalitatief hoogstaande bedrijven met sterke groeivooruitzichten. Mocht er een correctie komen, zouden onze portefeuilles uiteraard ook geraakt worden. Op de lange termijn verwachten we echter dat deze kwaliteits- en waarderingsfocus leidt tot beter herstel in een dergelijk scenario.

Trumponomics 2.0: kansen en risico’s

Een 2025-outlook kan niet om Donald Trump heen. Met zijn herverkiezing tot 47e president van de VS zet hij opnieuw in op deregulatie. Onder president Biden werden 851 nieuwe wetten gemaakt, waarvan de totale kosten op ongeveer 1,4 biljoen dollar worden geschat. Hoewel regelgeving uit goede intenties voortkomt, brengt het hogere kosten met zich mee. Afbouw hiervan kan gunstig zijn voor bedrijfswinsten.

Deregulatie biedt ook kansen in de fusie & overname markten. De Amerikaanse overheidsinstellingen FTC en DOJ waren onder Biden strenger bij fusies en overnames. Daarnaast was de IPO markt sinds 2022 zwak, mede door veranderende regelgeving en hogere compliance kosten. Trump heeft aangekondigd dit terug te draaien. Onze aandelenportefeuille is goed gepositioneerd door een significante blootstelling aan financiële instellingen zoals KKR en Apollo Global Management.

Trump brengt echter ook risico’s en volatiliteit mee. Hij pleit voor meer binnenlandse productie en hogere importtarieven, wat gevolgen kan hebben voor de wereldwijde handel. De Amerikaanse consument vertegenwoordigt 18% van de wereldwijde economische activiteit. Verstoring hiervan kan wereldwijd effecten hebben.

Europa: watertrappelen in regels en hoge energiekosten

Als de VS gekenmerkt wordt door innovatie en deregulatie, dan is Europa meer het tegenovergestelde. Consumentenbescherming is sterker in Europa dan de VS. Op het gebied van bijvoorbeeld AI geven bedrijven aan dat het politieke klimaat en databescherming innovatie remmen. Europa heeft ook nog last van relatief hoge energieprijzen door de Russische invasie van Oekraïne.

Sectoren: optimisme met enkele uitzonderingen

Binnen onze aandelenselectie zijn ondernemingen op twee sectoren na, optimistisch over de toekomst. Uitzonderingen zijn de zorg (Healthcare) en vastgoed (Real Estate). De zorgsector kampt met hoge voorraden die tijdens de Covid-periode zijn opgebouwd. Vastgoed heeft last van hoge rentes, waardoor huizen minder snel van eigenaar wisselen. Onze blootstelling aan deze laatste sector is bijvoorbeeld beperkt tot Rightmove en Lowe’s. Rightmove werkt op abonnementsbasis en is daardoor minder afhankelijk van verkooptransacties, terwijl Lowe’s vooral profiteert van renovaties en onderhoud in plaats van puur woningverkoop.

Inflatie en renteverlagingen: een paradox voor 2025

Zowel in de VS als in Europa schommelt de kerninflatie rond de 3%, boven de doelstelling van 2%. Toch overwegen centrale banken om de rente te verlagen. In de VS is er kans op hogere overheidsuitgaven en lagere vennootschapsbelastingen, wat inflatie kan aanjagen. Mocht een rentedaling uitblijven, dan kan dit de waardering van aandelen onder druk zetten. Dat beleggers op hun hoede zijn, blijkt uit de SKEW-index, die aangeeft dat veel beleggers zich al indekken tegen een mogelijke correctie. Tegelijkertijd kan een lagere belastingdruk leiden tot meer investeringen en een sneller groeiend BBP.

Conclusie en positionering

Al met al vinden we aan het begin van 2025 voldoende redenen om de neutrale positie in onze selectie aandelen en obligaties te handhaven, maar blijven we alert op te hoge waarderingen en macro-economische risico’s.

  • Obligaties en liquiditeiten: We vinden de premie op lange Europese leningen niet aantrekkelijk en blijven de voorkeur geven aan bedrijfsobligaties boven staatsobligaties. Daarnaast is allocatie in US Dollarleningen recent uitgebreid.
  • Zakelijke waarden (aandelen): We hebben duurdere posities geruild voor relatief lager gewaardeerde aandelen. De weging in technologiebedrijven is verhoogd. De overweging in Amerikaanse bedrijven blijft gehandhaafd.
  • Edele metalen: We behouden onze goudpositie als verzekering tegen politieke en economische onzekerheid.

Door te blijven focussen op kwaliteit en een breed gespreide portefeuille, verwachten we ook in 2025 een stabiel fundament te leggen voor de portefeuilles.

Meer outlooks

Beleggingsvooruitzichten vierde kwartaal 2024

Met het einde van 2024 in zicht, richt het investment committee zich op de lange termijn economische groei en marktverwachtingen voor 2025. Deze analyse concentreert zich op drie cruciale economische regio’s, gevolgd door een beoordeling van de winstgroeiverwachtingen en waarderingen in de financiële markten.

Beleggingsvooruitzichten derde kwartaal 2024

Dit kwartaalbericht wordt kort ingegaan op de economische ontwikkelingen en inflatie in de belangrijke regio’s voor onze portefeuilles en uitgebreider op de positionering binnen de beleggingscategorieën obligaties, aandelen en edele metalen. Daarbij bespreken wij de relatieve rendementen ten opzichte van het marktgemiddelde.

Beleggingsvooruitzichten tweede kwartaal 2024

Na een sterk 2023, stegen de aandelenmarkten verder door in 2024. De MSCI World aandelenindex steeg met 10.9% in het eerste kwartaal van 2024. Obligaties hadden gemiddeld een licht negatief rendement vanwege rentestijging. De aandelenselectie van Laaken bleef licht achter bij het marktgemiddelde, maar de obligatieselectie presteerde beter. Wij gaan dit kwartaal verder in op inflatie en de vertaling naar ons beheer.

Beleggingsvooruitzichten eerste kwartaal 2024

Na een zwak 2022 waarin aandelen en obligaties daalden, herstelden markten in 2023 sterk. De MSCI World aandelenindex sloot 2023 af met een stijging van 18.9%. De Bloomberg Barclays Euro Aggregate obligatie-index steeg 7.2% De effectenselectie van Laaken genereerde daarboven additioneel rendement.

Beleggingsvooruitzichten vierde kwartaal 2023

Als het tweede kwartaal gekenmerkt werd door “Kunstmatige intelligentie”, werd het derde kwartaal gekenmerkt door het woord: “Obesitas”. De implicaties van Novo Nordisk’s nieuwe obesitas medicijn, WeGovy, raasde als een wervelwind door de medische sector.

Beleggingsvooruitzichten derde kwartaal 2023

“De succesvolle invoering van vaccinatieprogramma’s en de geleidelijke heropening van economieën hebben het vertrouwen versterkt en leiden tot hogere consumentenbestedingen. Momenteel staan de rentetarieven in Europa op historisch lage niveaus, maar centrale banken zijn discussies begonnen over geleidelijke renteverhogingen als reactie op de inflatiedruk.” Dit is een greep uit het door ChatGPT gegenereerde beleggingsvooruitzicht met als input “a one page investment outlook for 2023 and 2024”.