Alle outlooks

Beleggingsvooruitzichten vierde kwartaal 2024

"Met het einde van 2024 in zicht, richt het investment committee zich op de lange termijn economische groei en marktverwachtingen voor 2025. Deze analyse concentreert zich op drie cruciale economische regio's, gevolgd door een beoordeling van de winstgroeiverwachtingen en waarderingen in de financiële markten."

"In God we trust. All others bring data."

- William Edwards Deming, American business theorist, 1900 - 1993

China blijft een belangrijke, maar onzekere factor in de wereldeconomie. Het land staat voor aanzienlijke demografische uitdagingen als gevolg van het vroegere eenkindbeleid, wat leidt tot een snellere vergrijzing dan in veel andere landen. Dit resulteert in een toenemende druk op de werkende bevolking om een groeiend aantal gepensioneerden te ondersteunen.

De vastgoedsector in China vertoont tekenen van overcapaciteit, grotendeels veroorzaakt door jarenlange intensieve investeringen van particuliere spaarders. De resulterende daling van vastgoedprijzen heeft een negatief effect op banken en de bouwsector en remt de consumentenbestedingen.

Ondanks deze uitdagingen zijn er positieve signalen. De Chinese overheid heeft stimuleringsmaatregelen aangekondigd, en recente prestaties op de financiële markten en in de grondstoffenprijzen zijn bemoedigend. Voor 2025 wordt een gemiddelde economische groei van 4,5% verwacht, wat robuust is naar mondiale maatstaven, maar beneden trend voor het land.

Verenigde Staten: Consumentenbestedingen en monetair beleid

De Amerikaanse consument, verantwoordelijk voor 18% van de wereldwijde economische activiteit, vertoont tekenen van vertraging na een sterke groei in 2024. De toename van creditcardschulden en het aantal wanbetalingen wekt zorgen over de duurzaamheid van de consumentenbestedingen in 2025. Gezien het hoge niveau van de overheidsschuld lijken omvangrijke additionele fiscale stimuleringsmaatregelen onwaarschijnlijk. De markt heeft deze factoren verwerkt in een gematigde groeiverwachting van 1,8% voor 2025. De Federal Reserve heeft, ondanks een inflatie boven de 2% en historisch lage werkloosheid, een ruimer monetair beleid ingezet met een recente renteverlaging van 0,5% (naar 5%). Verdere verlagingen worden verwacht om de economische groei te stimuleren.

Europa: Economische herstructurering en groeiuitdagingen

Europa’s aandeel in de wereldwijde economische activiteit is de afgelopen jaren gedaald van 20% naar 14%. Als reactie hierop heeft de EU voormalig centralebankpresident Mario Draghi aangesteld als adviseur, die 150 aanbevelingen heeft gepresenteerd om de Europese economie te revitaliseren.

Met lage investeringsgroei en stagnerende consumentenbestedingen wordt voor Europa een bescheiden groei van 1,3% verwacht in 2025. De Europese Centrale Bank heeft, in lijn met de Federal Reserve, ook 0,5% aan renteverlaging doorgevoerd (naar 3,5%).

Winstgroeiverwachtingen en marktwaarderingen

In contrast met de gematigde economische groeivooruitzichten staan opvallend positieve gemiddelde winstgroeiverwachtingen voor beursgenoteerde bedrijven. Voor de MSCI China index wordt een winstgroei per aandeel van 12% verwacht, voor de S&P 500 16%, en voor de Eurostoxx 600 9%.

Dit contrast kan deels worden verklaard door:

  1. Winstgroei is een nominaal cijfer, terwijl economische groei voor inflatie wordt gecorrigeerd. De inflatie in deze regio’s ligt tussen 2-3%.
  2. Aandeleninkopen, vooral populair in de VS, verhogen de winst per aandeel. Voor de S&P 500 bedraagt het “inkooprendement” ongeveer 2%.
  3. Bedrijven realiseren hogere winstmarges door schaalvoordelen en automatisering, een trend die naar verwachting zal doorzetten.

Conclusie en vooruitzichten

De verwachte winstgroei is aanzienlijk hoger dan de onderliggende economische groei in de verschillende regio’s, zelfs rekening houdend met bovengenoemde factoren. Deze winstgroeiverwachtingen hebben geleid tot hogere waarderingen van aandelen, met name in de VS waar de koers-winstverhouding bovengemiddeld is.

De markten anticiperen op verdere renteverlagingen van meer dan een procentpunt in zowel de VS als Europa over de komende 12 maanden, ondanks dat de kerninflatie boven de doelstellingen van de centrale banken blijft. Deze factoren dragen bij aan een complex economisch landschap voor 2025, waarin zorgvuldige navigatie en continue evaluatie van cruciaal belang zullen zijn voor beleggers en beleidsmakers.

Obligaties en liquiditeiten – Rentes zijn gedaald in reactie op dalende inflatiecijfers en doorgevoerde renteverlagingen van de centrale banken. Wij blijven terughoudend met renterisico omdat de premie voor langere looptijden niet aantrekkelijk is en vanwege de forse verwachte rentedaling die de financiële markten “inprijzen”. Recente aankopen worden wel gekenmerkt door langere looptijden om de gemiddelde looptijd te handhaven. Wij prefereren kredietwaardige bedrijfsleningen boven overheidsobligaties vanwege de gunstige premie.

Zakelijke waarden – Wij hebben de aandelenweging licht teruggebracht, maar blijven op neutraal tot licht onderwogen niveau belegd in aandelen. De eerdergenoemde hoge gemiddelde waardering van aandelenmarkten wordt sterk gedragen door aandelen van een geconcentreerd aantal zeer grote individuele ondernemingen. Wij wijken bewust af van het marktgemiddelde en hebben vertrouwen dat de selectie aandelen in de Laaken portefeuilles een acceptabele waardering heeft voor de winstgroei die wij verwachten. De recente toevoeging van het hierna besproken TD SYNNEX is een voorbeeld van een goed gepositioneerde onderneming die tegen een aantrekkelijke waardering handelt.

Edele metalen – Deze beleggingscategorie heeft sinds begin dit jaar het beste rendement behaald. De goudpositie is procentueel toegenomen door de marktbewegingen, deze hogere allocatie wordt gehandhaafd als verzekering voor het aanhoudend geopolitiek risico.

Meer outlooks

Beleggingsvooruitzichten derde kwartaal 2024

Dit kwartaalbericht wordt kort ingegaan op de economische ontwikkelingen en inflatie in de belangrijke regio’s voor onze portefeuilles en uitgebreider op de positionering binnen de beleggingscategorieën obligaties, aandelen en edele metalen. Daarbij bespreken wij de relatieve rendementen ten opzichte van het marktgemiddelde.

Beleggingsvooruitzichten tweede kwartaal 2024

Na een sterk 2023, stegen de aandelenmarkten verder door in 2024. De MSCI World aandelenindex steeg met 10.9% in het eerste kwartaal van 2024. Obligaties hadden gemiddeld een licht negatief rendement vanwege rentestijging. De aandelenselectie van Laaken bleef licht achter bij het marktgemiddelde, maar de obligatieselectie presteerde beter. Wij gaan dit kwartaal verder in op inflatie en de vertaling naar ons beheer.

Beleggingsvooruitzichten eerste kwartaal 2024

Na een zwak 2022 waarin aandelen en obligaties daalden, herstelden markten in 2023 sterk. De MSCI World aandelenindex sloot 2023 af met een stijging van 18.9%. De Bloomberg Barclays Euro Aggregate obligatie-index steeg 7.2% De effectenselectie van Laaken genereerde daarboven additioneel rendement.

Beleggingsvooruitzichten vierde kwartaal 2023

Als het tweede kwartaal gekenmerkt werd door “Kunstmatige intelligentie”, werd het derde kwartaal gekenmerkt door het woord: “Obesitas”. De implicaties van Novo Nordisk’s nieuwe obesitas medicijn, WeGovy, raasde als een wervelwind door de medische sector.

Beleggingsvooruitzichten derde kwartaal 2023

“De succesvolle invoering van vaccinatieprogramma’s en de geleidelijke heropening van economieën hebben het vertrouwen versterkt en leiden tot hogere consumentenbestedingen. Momenteel staan de rentetarieven in Europa op historisch lage niveaus, maar centrale banken zijn discussies begonnen over geleidelijke renteverhogingen als reactie op de inflatiedruk.” Dit is een greep uit het door ChatGPT gegenereerde beleggingsvooruitzicht met als input “a one page investment outlook for 2023 and 2024”.

Beleggingsvooruitzichten tweede kwartaal 2023

Begin dit jaar gaven wij aan dat macro-economen en de positionering van investeerders rekening hielden met een zeer negatief scenario. Gemiddelde economische groeiverwachtingen voor 2023 zijn sindsdien omhoog bijgesteld en werkgelegenheid bleef hoog. In anticipatie/hoop op een rentedaling later in het jaar daalde echter de rente op obligaties en behaalden zowel obligaties als aandelen een positief rendement.